Asker:
Selvikvillaen

Selvikvillaen er oppkalt etter Selvikbukten like i nærheten, og ble oppført som sommersted for bakermester H. C. Johnsen omkring 1881, på en eiendom utskilt fra gården Arnestad.

Huset har et uttrykk som var populært fra 1860-tallet, med bladformede mønespir, avledet av det klassisistiske antefiks (som kan sees på Slottet i Oslo). Komposisjonen er sluttet med en markant sentrert veranda over to etasjer, og huset er rikt dekorert. Dekoren er blitt endel forenklet etter at huset ble noe ombygget i 1928 av Eyvind Smestad, som overtok eiendommen dette året. Asker kommune overtok i 1951, og restaurerte i 1994 huset tilbake til en form svært lik den opprinnelige, også med opprinnelig farvebruk. Huset har åttekantede vinduer i kortendenes annen etasje. Slike var på moten på 1850- og 60-tallet, men holdt seg betydelig lenger i distriktene. Flere hus ved Vollen later til å ha blitt oppført av den samme byggmesteren, med ganske lik dekor, og det samme antefiks, dog uten den staselige verandaen.

Etter byggherren, baker Johnsen, overtok hans datter Fanny og hennes mann Heinrich Øhlkers huset. Fanny Øhlkers ble snart enke, og like etter centennieskiftet sto, foruten enkefruen, Johan Alfred Johnsen som eier. Idag finner man Vollen kystkultursenter her, med museum og servering, og en praktfull beliggenhet ved Oslofjorden.

Huset er også blitt kalt Fritznervillaen.

Kilder:
Asker museum
Matrikkel for Asker, 1904

Geir Tandberg Steigan
Utvalgte utsnitt: 

Fra inngangssiden


Detalj med åttekantet vindu


Detalj av møneparti[tilbake]


© 2000 arc!