Oppegård:
Uranienborg, Roald Amundsens vei 192

Denne rikt dekorerte sveitservillaen ligger vakkert til ved Bunnefjoreden, og ble oppført i annen halvdel av 1860-årene på en eiendom utskilt fra gården Baalerud, antagelig for Peter Blix Enger Enger, som sto som eier i 1869. Han var skipsreder og lastehandler, og dessuten gårdbruker på Baalerud.

Enger solgte i 1871 eiendommen til kjøbmand Peter Edv. Eriksen. Eriksen lot utføre betydelige forandringer i våningshuset, og fikk dessuten oppført blant annet uthus, badehus og lysthus. Eriksen gikk imidlertid personlig konkurs, og eiendommen ble i 1882 solgt til fabrikkeier og bryggerieier Julius Ferdinand Ytteborg. Sønnen, konsul Nils Julius Ytteborg, overtok eiendommen anno 1900, men solgte den i 1908 til polarforskeren Roald Amundsen.

Huset har et kompositorisk og dekorativt slektskap med de klassiske sveitservillaene som ble oppført på 1850-60-tallet. Fasadens komposisjon er symmetrisk, og fronten har en glassveranda over to etasjer. Mønespirene er flotte, og under gavlene finnes gotiske trepass. Etasjeskillerborden er fantasifullt utskåret, i et jugendpreget mønster. Verandaens annen etasje flankeres dessuten av dekor av stiliserte figurer.

Det spisse midtvinduet er også et element hentet fra sveitserstilens tidlige dager. Smårutene er imidlertid et element som er typisk for århundreskiftet.

Huset er idag museum, og holder åpent for publikum fra 15. mai til 15. September. Statuen i haven ble avduket på 100-årsdagen for Roald Amundsens fødsel, i 1972. Det er blitt kalt Uranienborg, etter hans barndomshjem i Uranienborgveien i Kristiania.

Kilder:
Johnny Bastiansen
Cappelens Oslokartbok for 1999
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/
http://www.familysearch.org/

Geir Tandberg Steigan
Utvalgte utsnitt: 

Hovedfasaden, rett forfra


Sydveggen


Hjørne og utvekst


Detalj av vindu og border
© 2000/2009 arc!/arkitekturhistorie.no