Tønsberg:
Villa Møllebakken, St. Olavs gate 6

Denne gedigne villaen ble bygget i 1890 som privatbolig for skipsreder Johannes Bull. Den var holdt i sveitserstil, og ble utvidet ved skipsreder Halvdan Wilhelmsens overtagelse i 1905. Huset ble betydelig modernisert, og det ble utstyrt med det karakteristiske tårnet.

Villaen fremstår idag i en historistisk blandingsstil. Det spesielle fremskutte verandapartiet minner svært meget om det man fant på villa Frantzebråten ved Lysaker i Oslo. Frantzebråten ble også bygget i 1890, etter arkitekt Harald Olsens tegninger. Det er uvisst om Harald Olsen tegnet Møllebakken.

Villa Møllebakken er et monumentalt skue der den ligger på en bakketopp. Huset er gitt en sammensatt komposisjon, der hovedfasaden er spesielt tiltalende. Innvendig er mange detaljer i louis-seize og jugendstil bevart fra skipsreder Wilhelmsens modernisering.

Etter skipsreder Wilhelmsen har grosserer Hans Monrad Vik, konsul Finn Bugge og skipsreder Gustav Bull vært eiere av villa Møllebakken. Tønsberg komunne overtok i 1939, og fra 1946 holdt biblioteket til her. I bibliotekets tid ble det bygget et skjemmende inngansparti på baksiden. Biblioteksvirksomheten opphørte i 1992, da en ny biblioteksbygning sto ferdig.

I 1992 ble det fremmet et forslag om rivning av villa Møllebakken. Dette ble ikke gjennomført, da man fant bygningen verneverdig. Idag finner man blant annet flere arkitektkontorer her.

Kilder:
Utredning om overdragelse av Tønsbergs gamle bibliotekbygning.
Jens Christian Eldal - Historisme i tre, 1998

Geir Tandberg Steigan
Utvalgte utsnitt: 
Fremskutt sidefløy[tilbake]


© 2001 arc!