Arkitekter:
Paul Franz Wilhelm Armin Due (1870-1926)

Paul Armin Due var sønn av den kjente arkitekt Paul Due, og ble uteksaminert fra Hannovers polytekniske skole i 1896. Han hadde arkitektpraksis i Tyskland til omkring 1898, og begynte deretter i sin fars firma i Kristiania. Paul Due senior var på den tiden landets ledende jernbanearkitekt, og Paul Armin Due har antagelig satt sitt eget preg på en rekke stasjonsbygninger i den tiden har arbeidet hos faren, frem til 1910. Farens og sønnens arbeider er i stor utstrekning blitt forvekslet. P. A. Due har signert tegninger for blant annet stasjoner på Hell-Sunnanbanen (1904, sterkt preg av jugendstil), Bergensbanen, med stasjonene fra Roa til Hønefoss og de fleste stasjonene i Hallingdal, Gjøvikbanen, Egersud og Flekkefjord stasjoner (begge revet), Arendal stasjon, Stabæk, Galterud, Sørumsand og Elverum (1910, nybarokk).

Generelt er Paul Dues stasjonsbygninger preget av Hannoverskolen, mens P. A. Dues stasjoner er preget av jugendstil og enkel nordtysk nyrenessanse. Samtidig vil det være rom for å forveksle de to arkitektenes arbeider for jernbanen, også fordi de arbeidet i samme firma, under samme navn.

Paul Armin Due etablerte selvstendig arkitektpraksis i Kristiania i 1911, og utførte flere villaer i Aker frem til 1916; Heggeliveien 55 (1911, nybarokk med jugendpreg), Knausen, Jarlsborgveien 11 (1911, nybarokk med jugendpreg), Sætra vei 12b (1911), Vækerøveien 31 (1915), Konventveien 8 (1916, enkel nasjonalromantisk stil) og Smestadveien 6 (1916, enkel nasjonalromantisk stil). Etter dette arbeidet han for Byarkitekten i Kristiania.

Kilder:
Øyvind Reisegg ­ Paul og Paul Armin Due. To jernbanearkitekter ikke én.
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkivNorske arkitekter

Paul Due

Til arc!s hovedside med navigasjon

Utvalgte arbeider 
Galterud godshusGeir Tandberg Steigan

 

© 2004 arc!