Bokanmeldelser

18 Folgate Street
Dennis Severs
Vintage and Chatto & Windus, 2002
ISBN 0-099-43736-8


Denne boken er en helt spesiell utgivelse, skapt av den amerikanske eksentrikeren Dennis Severs, som døde i 1999. Severs hadde alt i ungt alder en helt spesiell lidenskap til England og det engelske, og i 1979 kjøpte han et nedslitt gammelt borgerhus i Spitalfields i London. Foruten å være Severs' hjem ble huset også til et levende museum, der innehaveren iscenesatte en veverfamilies liv gjennom flere generasjoner, fra barokk til victoriatid, og ga værelsene møbler og stemninger i pakt med fortellingen.

Boken er en fortelling om huset og området Spitalfields, om England og London fra 1600-tall til 1800-tall, om franske immigranters virke, om det å skape en illusjon av fortiden, om stilepoker, arkitektur og om forfatteren selv.

Gjennom tekst, fotografier og illustrasjoner iscenesettes illusjonen om hugenottfamilien Jervis (Gervais) og deres liv, virke og holdninger. Severs lot også huset være tilgjengelig for publikum, og ved deres besøk lot han enkelte tidsriktige klesplagg ligge henselngt, et nylig avsluttet måltid med matrester ligge på et av bordene, lukten av nybakt brød henge igjen og andre detaljer som tjente til å gi besøkeren inntrykk av at beboerne bare var gått en tur ut like i forveien.

Boken er svært interessant og sjarmerende, og selv med en litt for dårlig kvalitet på endel fotografier er dette en lekker og fascinerende bok.

Huset ble testamentert til bydelen, og kan fortsatt besøkes i skrivende stund.

Geir Tandberg SteiganKjøp boken! (paperback)

Kjøp boken! (hardback)

Bokanmeldelser

Til arc!s hovedside med navigasjon© 2003 arc!