Bokanmeldelser

New York Interiors
Beate Wedekind
Published by Taschen, 2002 - http://www.taschen.com/
ISBN 3-8228-1872-0


Dette er en hendig bok i et noe forminsket kaffebordsformat, der en rekke hjem i og omkring verdensbyen New York presenteres i bilder ­ og noen ord. 42 hjem lar forfatteren oss besøke, og utvalget er åpenbart foretatt blant noen av de mest spesielle boliger byen har å by på. Det er naturligvis ingen boliger av det rimelige slaget som presenteres her, og beboerne er blant byens (og verdens) elite innen kultur og finans. Metropolen New York presenteres som den verdensby den er, med den store sammensmeltning av kulturer dette gir.

Bokformatet er meget behagelig ­ lesningen blir hverken vektløfting eller mysing. De varme, behagelige fotografiene bringer frem disse helt spesielle boligenes særpreg. Det er lagt vekt på det moderne og strømlinjeformede, men det er også gitt rom for New Yorks sprelske, farverike design, både i moderne og klassisk utgave.

Blant de mange ekslusive interiører står noen i kontrast til eksteriøret, mens andre er utført i samsvar med bygningenes ytre uttrykk. Et eksempel på det første er Donald Trumps leilighet ­ inspirert av de mest overdådige interiører fra barokk og historisme ­ i en av eiendomsmagnatens egne, moderne skyskrapere. Som eksempel på det sistnevnte nevnes den ultramodernistiske og landlig beliggende "Villa Amore" .

Det store oppbudet av bildet gjør boken interessant å bla i, men samtidig ganske tung, da det blir mye å ta inn på én gang. Kanskje derfor en klassisk coffeetable-bok? Den store variasjonen gjør boken interessant å komme tilbake til. Bøkene i denne serien har forøvrig den samme kortfattede teksten på tre språk gjennomgående; engelsk, fransk og tysk.

Geir Tandberg SteiganKjøp boken her!

Bokanmeldelser

Til arc!s hovedside med navigasjon© 2004 arc!