Murarkitektur i Ålesund:
Keiser Wilhelms gate 51

Denne hjørnegården til Buholmgaten ble byggemeldt i 1904 for kolonialkjøpmann Thomas Svendsen fra Borgund, ved arkitektene Rivertz & Jürgensen.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne med enkle smijernsbalkonger. Gården ligger i skrånende terreng, og har butikkvinduer adskilt ved kvaderpilastre i første etasje. Vindusbelistningen i etasjene over er enkel og stilisert. I tredje etasje er overdekningene gavlformede, med vertikale bånd i tympanonfeltene. Hjørnet er prydet med årstallet 1905 i smijern. Stiluttrykket er en enkel nybarokk med et visst islett av jugendstil.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 21 beboere fordelt på fem leiligheter. Her bodde gårdeier Svendsen og hustruen, og blant leieboerne var handelsreisende Hans Moe, agent Andrea Georgine Stub og fiskerne Anders Bjørseth og Karolus Walderhaug.

I 1923 ble apoteket Bien etablert i gården av apoteker Christian Hilmar Hammer.

Kilder:
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Norges apotek og deres innehavere. 1 : (Å-F), Oslo : Foreningen, 1953
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxRivertz & Jürgensen

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjon

Detalj av hjørnegavlGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no