Murarkitektur i Ålesund:
Kipervikgaten 7

Denne hjørnegården til Storgaten ble oppført i 1906 for Nils Ingebrigtsens enke, ved arkitektene Rivertz & Jürgensen. Denne enken var Ingeborg Larsine Kristensdatter fra Vestnes, på denne tiden innehaverske av firmaet N. Ingebrigtsen, beskjeftiget med ”assorteret bondehandel”. Nils Ingebrigtsen fra Borgund begynte som ”bryggemand” i Ålesund i 1860-årene, og kort etter etablerte han sitt firma i Kiperviken. I begynnelsen drev virksomheten i en gård leiet av Knud Ekrol, men etter hvert eide familien Ingebrigtsen sin egen bygård. Omkring 1910 hadde sønnen Kristian overtatt bedriften etter enkefruen.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne. Hjørnet har hengende, polygonalt karnapp og er utstyrt med et oktogonalt tårnoppbygg med svungen lanternekuppel kledt i kobber. Første etasje har en åpen komposisjon, med store butikkvinduer adskilt ved kvaderpilastre. Fasadene er ellers meget enkelt artikulert, med beskjedne sålbenker og overdekninger. Stiluttrykket er en barokkpreget senhistorisme.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Romsdals Amts Adressekalender 1900
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde – 1911-1913
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxRivertz & Jürgensen

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no