Murarkitektur i Ålesund:
Løvenvoldgaten 7

Denne beskjedne gården ble oppført i 1905-06, for bryggeformann Severin Sjursen Rørvik fra Haram, ved arkitekt Einar Halleland. Rørvik arbeidet i Ålesund fra 1870-årene, og hadde før bybrannen i 1904 en egen bygård i Løvenvoldgaten.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har en symmetrisk komponert gatefasade. Første etasje domineres av et stort, kurvehankbuet butikkvindu, som flankeres av to smale dører med buede kvaderoverdekninger. Annen og tredje etasje er enkelt artikulert. I annen etasje har vinduene rette overdekninger, mens det i tredje etasje dannes et sammenhengende horisontalt bånd i puss og stukk som knytter de buede partiene over vinduene sammen. Gesimsen er brutt opp i en lav bue, utstyrt med et lite, ovalt vindu. Stiluttrykket er en enkel nybarokk.

Ved folketellingen anno 1910 bodde gårdeier Rørvik her med sin tallrike familie. Den andre leiligheten ble utleid til jernvarekjøpmann Peder Scheie.

Kilder:
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxEinar Halleland

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no