Murarkitektur i Ålesund:
Skarbøvig-gården, Øwregaten 26

Denne gården ble oppført i 1904-05 for dampskipsfører Peter Joakim Mathias Berntsen Skarbøvig fra Borgund, ved arkitekt John K. Roald. Også før bybrannen i 1904 hadde Skarbøvig en gård i Øwregaten.

I 1906 opprettet Skarbøvig selskapet Peter Skarbøvig AS, en bedrift som utviklet seg til en av Ålesunds dominerende innen fiskeri og fiskeforedling.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, med en tydelig asymmetrisk komposisjon der venstre flanke er forhøyet med enda en etasje. Første etasjes gatefasade er i sin helhet forblendet med grovhuggen granitt, og har buede vindusåpninger. De øvrige etasjene har glattpussede flater. Vinduene i annen og tredje etasje er knyttet sammen med vertikal stukkbelistning. I annen etasje danner overdekningene triangulære gavlformer, mens de i tredje etasje er formet til stikkbuer. Oppbygget har rundbuet vindu og en brutt, svungen avslutning. Stiluttrykket er en senhistoristisk nybarokk med preg av jugend. Enkelte av vinduene har ikke den opprinnelige sprosseinndelingen.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 23 beboere fordelt på fem leiligheter. Her bodde gårdeier Skarbøvig og hans familie, og blant leieboerne var skomaker Peter Johannes Knudsen og bestyrer ved Aalesunds mekaniske verksted Robert Nicolai Ofstad.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Ålesund: om by og næringsliv, Ålesund : Nordvest forlag
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx
Skannede kirkebøker >http://www.arkivverket.no/URN:kb_readJohn Roald

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjon

Detalj av tårnoppbygg

Detalj av inngangspartiGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no