Murarkitektur i Ålesund:
Øwregaten 4

Denne høytliggende villaen ble oppført i 1911-12 for fabrikkeier Hans Pedersen Mittet, ved byggmester og arkitekt Sivert Erstad. Mittet var farvermester, samt disponent for Spilkevigs Snøre-, Not- og Garnfabrik. Fabrikken ble grunnlagt i 1894 av Mittet og hans kompanjong Edvard Liljedahl, og fikk etter hvert lokaler i Kongens gate 11. Mittet var i en årrekke medlem av Ålesunds bystyre.

Villaen er oppført i pusset tegl over to fulle etasjer, og har en sammensatt komposisjon. Den ligger i sterkt skrånende terreng, og i nederkant danner kjelleren nærmest en full etasje. Den ganske kompakte formen brytes opp av et livlig komponert hjørneparti, hvor det over et rundt tårnkarnapp er laget et egenartet, buet innsnitt i bygningskroppen. Taket er valmet og skifertekket. Husets stiluttrykk er en romantisk anlagt klassisisme med trekk fra nybarokk og jugendstil.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Aalesund og omegns historie i ældre og nyere tid, Anderssen, Joak., Ålesund, 1973
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxSivert Erstad

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no