Murarkitektur i Ålesund:
Ynglingen, Parkgaten 14

Denne hjørnebygningen til Rådstugaten ble oppført i 1907 for Ålesund Ynglingeforening ved arkitekt John Kornelius Roald. Ynglingeforeningen ble stiftet i 1870, og lot etter hvert oppføre et hus på denne tomten. Dette gikk tapt i bybrannen i 1904, og dermed ble dagens bygg på tomten reist. Her ble også Ålesund Vandrerhjem etablert.

Gården er oppført i pusset tegl over to til tre fulle etasjer, og har brukket hjørne. Fasaden mot Rådstugaten er én etasje høyere, grunnet det bratt hellende terrenget. Hovedfasaden mot Parkgaten er regelmessig komponert, med vindusakser adskilt ved enkle lisener over to etasjer. Inngangspartiet er asymmetrisk plassert, og rykket frem fra fasaden. Det er flankert av pusskvadere, og har en kraftig, buet overdekning, hvor litt av den opprinnelige bladdekoren ennå skimtes.

Opp til brystningshøyde er fasaden forblendet med grovhuggen sten. Denne linjen løper rundt hjørnet, slik at det meste av den høye fasaden mot Rådstugaten har den samme forblendingsstenen. Denne kortere fasaden er symmetrisk komponert, og domineres av salens tre store, rundbuede vinduer over to etasjer. Stiluttrykket er en eklektisk nybarokk med et visst jugendpreg.

De eneste beboerne på denne adressen ved folketellingen anno 1910 var blikkenslagersvenn og vaktmester Ole Hansen Sandbakken og hans familie.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Aalesunds historie. 2, Bugge, Kristian, Aalesund: Sundmørsposten's Bok- & Akcidenstrykkeri, 1923
Byleksikon: med kart og liste over ålesundske ord og uttrykk. 1: Litt om mye i Ålesund med kart og liste over ålesundske ord og uttrykk, Grytten, Harald, Sunnmørsposten forl., 1997
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx



John Roald

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjon

Detalj av inngangsparti



Geir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no