Murarkitektur i Ålesund:
Jensengården, Storgaten 6

Denne bolig- og forretningsgården ble oppført i 1904-06 for urmaker Olaus Martinus Jensen fra Bergen, ved arkitekt Sigurd Lunde. Også før bybrannen i 1904 hadde Jensen en gård i Storgaten. Han etablerte sin virksomhet i Ålesund i 1860-årene, og hadde i 1875 bolig og eget verksted i Kiperviken.

Storgaten 6 er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har en symmetrisk komponert gatefasade, med unntak av de store butikkvinduene i første etasje. Disse er dessuten forandret senere.

Det brede midtpartiet markeres av en spiss frontgavl inndelt av slanke fialer båret av akantusornamenterte konsoller og med balusterlignende avslutninger oventil, samt av små balkonger. Midtpartiets vinduer er bredere enn flankenes. I alle etasjer, med unntak av annen etasje, er vinduene rundbuede eller stikkbuede. De har stilisterte kvadermarkeringer og antydede overdekninger i puss. Stiluttrykket er en eklektisk senhistorisme preget av nybarokk og nygotikk. Det opprinnelige kobbhusene er erstattet av større takarker.

Ved folketellingen anno 1910 bodde to familier i gården. Urmaker jensen bodde her med sin familie, og leiet ut en leilighet til dampskipsekspeditør Joakim Holmboe Devold.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxSigurd Lunde

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjon

Detalj av frontgavlGeir Tandberg Steigan

 

© 2013 arc!/arkitekturhistorie.no