Gamle murhus i Fredrikstad:
Rådhuset, Tøihusgaten 42

Fredrikstads rådhus er bygget på en hjørnetomt og har fasader mot Tøihusgaten og Rådhusgaten. Rådhuset ble reist på en branntomt som ble overtatt av Fredrikstad kommune omkring 1860. De to husene som tidligere sto her brant begge ned i 1858.

Rådhusets arkitekt var Emil Victor Langlet. Langlet var svensk, men oppholdt seg i Norge en årrekke. Hans fremste arbeid i Norge er landets storting (1861-65). Rådhuset i Fredrikstad er bygget i samme periode (1861-64), og er preget av de samme stilidealer som Stortinget. Begge bygninger er bygget i upusset lys tegl, og er holdt i nyromansk stil. Rådhusets fasade mot Tøihusgaten er enkel og symmetrisk, med forsamlingssalens regelmessig plasserte vinduer i annen etasje. Hjørnet er spesielt forseggjort; her bidrar tårnet til å skape en dramatisk middelaldersk silhuett.

I Rådhuset fantes forøvrig rettsal, politilokaler, arrest og fengsel. I forbindelse med fengselet er det utført flere tilbygninger mot nord. Disse er ikke utført i tilknytning til hovedfasadene.

Arkitekt Langlet utførte samtidig med Rådhuset de to nabobygningene Sygehuset og Hospitalet. Sammen danner de tre bygningene en flott fasade mot Tøihusgaten.

Anvendt litteratur/kilder:
Erik Dahle - Bevaringsplan for festningsbyen Fredrikstad, 1969
Fredrikstad byleksikon, 1986Gamle murhus i Fredrikstad

Kart over Gamlebyen i Fredrikstad

Emil Victor Langlet


Fasaden mot Tøihusgaten


Hjørne og tårnGeir Tandberg Steigan

 

© 2001 arc!