Fra Göteborgs arkitekturhistorie:
Göteborgs Domkyrka, Västra Hamngatan

Allerede i 1633 fantes en kirke der hvor Göteborgs domkirke står idag. Denne ble kalt Gustavi Domkyrka, etter kong Gustav II Adolf som døde i 1632. Kirken gjennomgikk flere branner og gjenoppbygginger, men ved brannen i 1802 ble kirken helt ødelagt. Den nye domkirken ble bygget etter tegninger av byarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, og innviet i 1815.

Kirken er en kraftig langkirke med bredt skip, utført i klassisistisk stil. Formspråket er enkelt, med et raust dimensjonert tårn med kuppel som blikkfang. Inngangsportalen flankeres av søylepar som bærer oppe en fronton.

Domkirkeorgelets front er fra 1815, men selve orgelet ble installert av Magnussons orgelbyggeri i 1962. A. M. Fahlcrantz ga form til prekestolen, utført i empirestil, mens vegguret er eldre enn kirken, og ble bygget omkring 1751 av urmakeren Olof Rising. Alteret er en rekonstruksjon av det som fantes i den gamle domkirken, med rokokkoengler skulpturert av Jacques Adrien Masreliez i 1755, etter arkitekt Carl Hårlemans tegninger.

Domkirken er restaurert fire ganger, senest utvendig 1978-80 og innvendig 1983-85. Ved den siste restaureringen ble kirken i stor grad tilbakeført til sin rene klassisisme.

Kilder:
http://www.svenskakyrkan.se/pastorat/gbgdomkyrko/
http://www.svenskakyrkan.se/goteborg/Carl Wilhelm Carlberg

Svensk arkitektur i utvalg

Til arc!s hovedside med navigasjon

Lengdeperspektiv

Detalj av tårnhjelmenGeir Tandberg Steigan

 

© 2003 arc!