Arkitektur og historie i Oslo:
Holtegaten 24

Denne villaen ble oppført i 1881 som et av de aller første husene ved Holtegaten. Byggherre var kongelig fullmektig Ludvig Antonius Larsen, og husets arkitekt var Nestor Thomassen. Larsen var også byggherre i Holtegaten 25 (1884, arkitekt J. E. Strøm), og han oppgis dessuten som eier av Eilert Sundts gate 43 og Holtegaten 23 i matrikkelen for 1892. Nr. 23 hadde han fremdeles ved århundreskiftet, mae da var han og familien leieboere i Eilert Sundts gate 40. Larsen var senere byråsjef i Finansdepartementet og skattefogd i Kristiania.

Holtegaten 24 kom iløpet av 1890-årene i grosserer og trelasthandler Johan Christian Conradis eie, og ved århundreskiftet var han og familien husets beboere.

Villaen er komponert i en palladiansk tradisjon, med monumentale, symmetrisk komponerte fasader til tre kanter. Artikulasjon og ornamantikk er kraftig dimensjonert, i dypt relieff. Pilastre og brede konsoller innfatter vinduene, og havedasaden domineres av et forhøyet gavlparti. Huset er utført i nyrenessanse.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
St. Olavs orden, 1847-1947
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Nestor Thomassen

Til arc!s hovedside med navigasjon

Perspektiv fra Holtegaten

Vindu i annen etasje

Ornamentale detaljerGeir Tandberg Steigan

 

© 2004 arc!