Arkitektur og historie i Oslo:
Baldersborg, Balders gate 18

Denne frittliggende gården ble byggemeldt i 1914 for Fælleskjøkkenet as ved arkitekt Harald Hals. Huset sto ikke helt ferdig før i 1920.

Bygningen er oppført over tre fulle etasjer på en høy underetasje, i skrånende terreng. Underetasjen er pusset, mens de øvrige etasjene er utført i frilagt, rød tegl. Fasadene brytes opp av polygonale karnapper, og har balkonger og nisjer. Hovedfasaden vender mot haven, og er symmetrisk komponert. Stiluttrykket er en enkel nordisk nybarokk.

Huset rommet opprinnelig 13 leiligheter, vesentlig 3-toms, alle utstyrt med tekjøkken og bad. Bygningens felles kjøkken lå i kjelleren, og hadde matheiser forbundet med leilighetene. I underetasjen fantes også spisestue, tjenerværelser, rullerom og strykerom.

I 1916 ble det innredet melkebutikk i underetasjen. I 1920-årene ble bygningen kalt Frognerhuset, og spisesalen bar navnet Frognerhusets Middagssalon. Salongens bestyrer var på den tiden Ragnvald Opdal.

Kilder:
Boliger med nogo attåt : nye bofellesskap i et historisk perspektiv, Schmidt, Lene , Oslo : Husbanken, 1991 1878-1924, Hammer, S.C., Kristiania : I hovedkommission hos Cappelen, 1928
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Oslo adressebok 1927
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Arkitektur og historie i Oslo

Harald Hals

Perspektiv fra Lille Frogner allé

Detalj av portstolpeGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no