Arkitektur og historie i Oslo:
Colletts gate 11

Denne hjørnegården til Benneches gate ble byggemeldt i 1902 for handelsborger Johan Thoresen Skovholt fra Fet, ved arkitekt C. Konopka, på en eiendom opprinnelig skilt ut fra det gamle Colletts gate 2b. Skovholts første prosjekt for eiendommen var en byggemelding ved arkitekt Otto Holm i 1898. Holm tegnet Neuberggaten 4 (1898) og Frydenlunds gate 3 (1897) for Skovholt.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har brukket hjørne med enkle smijernsbalkonger. Gatefasadene er uregelmessig komponert. Første etasje er kvaderpusset. Annen og tredje etasjes stukkinnramminger er knyttet sammen vertikalt, med joniske pilastre i annen etasje, og konsollbårne overdekninger i tredje. Tredje etasjes brystningsfelt er utsmykket med små rosetter. Fjerde etasje har et enklere uttrykk, men med de samme konsollbårne overdekningene som i tredje etasje. Den enkle gesimsen er kraftig artikulert. Hovedtrappens store vinduer danner en dominerende akse, og avsluttes oventil av en rundbue. Stiluttrykket er en senhistoristisk nyrenessanse.

Det er siden bygget ut for beboelse i loftsetasjen, med rundbuede takarker. I 1961 ble det bygget en garasje i bakgården.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 50 beboere fordelt på 16 leiligheter. Her bodde gårdeier og gårdsbestyrer Skovholt med familie, og blant hans leieboere på denne tiden var litograf Axel Johan Christiansen, postekspeditør Ole Gustav Nicolay Gundersen, lærerinne i den offentlige skole Marie Nilsen, folkeskolelærerinne Valborg Ragna Haavind, ingeniør Waldemar Gregers Steen Ramm og bokholder Mons Gotteberg.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Stadskonduktørens journal
Aftenposten 1916.08.17
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl KonopkaGeir Tandberg Steigan

 

© 2013 arc!/arkitekturhistorie.no