Arkitektur og historie i Oslo:
Hotell Rose, Drammensveien 97

Denne frittliggende villaleiegården ble byggemeldt i 1923 for A/S Drammensveien 97 ved arkitekt Morten Wagle. Bygningen ble oppført som et privatdrevet hotell, Hotell Rose.

Gården er oppført over to fulle etasjer, samt et høyt valmet mansardtak med jevnt distribuerte takarker, og utført i slemmet tegl. Bygningen er oppført over en L-formet grunnflate, og har en symmetrisk komponert gatefasade. Komposisjonens dominerende element er midtaksens søylebårne inngangsparti. Søylene er av en forenklet, toskansk type, og bakom disse ses den rundbuede åpningen for selve inngangsdøren. En balusterprydet altan bæres av søylene. Vindusaksene er regelmessig plassert, og beskjedent artikulert. Under de smårutede vinduene stikker enkle sålbenker frem. Ut over dette utgjør de ornamentale virkemidlene en smal takgesims.

Stiluttrykket er en barokkpreget nyklassisisme.

I 1946 ble huset underlagt reparasjonsarbeider etter en mindre brann, og i 1948 ble et lokale innredet til kino. I forbindelse med ominnredning til kontorer for Marwell Hauge AS i 1960-årene ble det satt opp takpanner, og de gamle vinduene ble erstattet. I 1978 overtok Norsk Bilbransjeforbund huset, derav navnet Bilbransjens hus, som huset har båret i flere tiår.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Skarpsno: fra løkke til fasjonabelt strøk
Den norske hærs intendantur 1925-1950, Hunnes, E., Oslo, 1950Arkitektur og historie i Oslo

Morten WagleGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no