Arkitektur og historie i Oslo:
Lowzowgården, Eilert Sundts gate 28

Denne hjørnegården til Jørgen Moes gate ble byggemeldt i 1889 ved arkitekt Peter Lauritz Lowzow, og oppført for hans egen regning. Gården ble oppført på en tomt skilt ut fra Uranienborgveien 24b.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, omkring et monumentalt hjørneparti med paviljongtak, og har asymmetrisk komponerte gatefasader. Første og annen etasje er kvaderpusset, i annen etasje med enkle, kvaderpilastre. Tredje etasje skiller seg ut, med høye, rundbuede vinduer, pilastre og gavlformede overdekninger. I brystningsfelter, omkring vinduer og i arkitraven er gamle dekorasjonsmalerier avdekket og restaurert. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 34 beboere fordelt på seks leiligheter. Her bodde blant andre advokat Johannes Bergh, ingeniørkaptein Lyder Lunde og farmasøyt Hartvig Aagaard. Her bodde også en uvanlig høy andel pensjonister med rentepenger.

I 1890 sto gården ferdig, og da den var under innredning kunne de første leietagerne bestemme utstyr for sin bolig. I 1898 averterte arkitekt Lowzow for utleie av én av gårdens leiligheter, og beskrev den som en "Elegant, solrig Leilighed paa ti vær." Leieprisen var kr. 1 250 per år. Norsk Luftseiladsforening hadde en tid sitt tilhold i gården.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1899
Aftenposten 1890.02.16, 1898.07.16
Morgenposten 1912.05.22
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Arkitektur og historie i Oslo

Peter Lauritz Lowzow

Perspektiv fra Eilert Sundts gate

Detalj av hjørnet

Detalj av fasadeparti med balkong

Detalj fra tredje etasje

Detalj med malt frise

Detalj med malt friseGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no