Arkitektur og historie i Oslo:
Frognerveien 38

Denne hjørnegården til Elisenbergveien og Amtmann Furus plass ble byggemeldt i 1896 for J. Johannesson og E. Andersson ved arkitekt C. Konopka, på en tomt skilt ut fra Frognerveien 40. Konopka byggemeldte samtidig villaer i Bestumveien 17 og Fagertunveien 3 for de samme byggherrer. I 1899 sto byggmester Andersen (Andersson) som eier av Frognerveien 38.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har brukket hjørne. Gatefasadene er uregelmessig komponert, med enkelte brede vindusakser artikulert med balkonger. Første etasje er kvaderpusset i grunt relieff, og har stedvis store butikkvinduer. I annen etasje har vinduene brystningsfelter og flankeres av enkle pilastre under rette overdekninger.

Vindusåpningene i tredje etasje har enkel stukkbelistning og konsollbårne overdekninger. Fjerde etasjes enkle pilastre hviler på et enkelt gesimsbånd, og leder direkte opp til den brede takgesimsen, som er prydet med konsoller. Stiluttrykket er en enkel nyrenessanse.

I 1944 ble huset underlagt reparasjoner på grunn av skader forårsaket av Filipstad-ulykken den 19. desember 1943. I 1975 ble det bygget loftsleiligheter med tilhørende kraftige takarker. Balkongfundamentene er dessuten skiftet ut og festene forsterket.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 62 beboere fordelt på 14 leiligheter. Her bodde blant andre møbelsnekker Karl Myhre, kommisjonshandler Olof Edvin Bryntesson, feltartillerikaptein Nils Wilhelm Berger, jernhandler Ludvig Martin Nislen, syerske Kaisa Larsson og generalsekretær i Den norske lægeforening Rasmus Hansson. Sistnevnte var også redaktør for Tidsskrift for den norske Lægeforening og var primust motor bak norske legers Nordkapp-Varangerferd i 1905.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1899
Hvem er hvem? 1934, utgitt av Hj. Steenstrup - H. Aschehoug & Co.
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl KonopkaGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no