Arkitektur og historie i Oslo:
Hagegaten 50

Denne smale gården ble byggemeldt i 1890 av murmester Hansen og blikkenslagermester Halvorsen ved den tyske arkitekt Rudolf Haeselich. Haeselich tegnet også nr. 52 - som er en tvilling av nr. 50 - og den ganske forskjellige nr. 48 for de samme byggherrene. Hagegaten 50 er bygget over tre etasjer i tegl, med artikulering i puss og stukk, og med en kvaderpusset første etasje. Annen og tredje etasje har antagelig hatt partier med frilagt tegl, men disse er siden overmalt. Gården har en symmetrisk komponert fasade, flankert av hjørnekvadre og med en dominerende, svakt utstikkende midtrisalitt, kronet med et gavlparti og en mansardhjelm. Stiluttrykket er nyrenessanse.

R. Søgnen var gårdens eier i 1892, og henimot århundreskiftet tilhørte eiendommen Valborg Herstad. Blant gårdens 53 beboere fordelt på ti leiligheter ved folketellingen anno 1900 var opplagerske på knekkebrødfabrikk Inga Marie Johansen, kommunal renholdsarbeider Otto Sundby, kaféjomfru Augusta Jonsen og dagarbeider i klesforretning Frantz Nilsen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Rudolf Haeselich

Til arc!s hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!