Arkitektur og historie i Oslo:
Hagegaten 52

Denne smale gården ble byggemeldt i 1890 av murmester Hansen og blikkenslagermester Halvorsen ved den tyske arkitekt Rudolf Haeselich. Haeselich tegnet også nr. 50 - som er en tvilling av nr. 52 - og den ganske forskjellige nr. 48 for de samme byggherrene. Hagegaten 52 er bygget over tre etasjer i tegl, med artikulering i puss og stukk, og med en kvaderpusset første etasje. Annen og tredje etasje har antagelig hatt partier med frilagt tegl, men disse er siden overmalt. Gården har en symmetrisk komponert fasade, flankert av hjørnekvadre og med en dominerende, svakt utstikkende midtrisalitt, kronet med et gavlparti og en mansardhjelm. Stiluttrykket er nyrenessanse.

H. F. Hassel var gårdens eier i 1892, og henimot århundreskiftet tilhørte eiendommen enkefru Ine Sophie Hassel. Blant de 40 beboerne i gårdens ni leiligheter ved folketellingen anno 1900 var foruten gårdeiersken selv konsertsanger Andreas Pedersen, fiskerkone Grete Henriksen, høvleriarbeider Hans Christian Olsen og ekspeditør ved tollbod Kort Barbo.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Rudolf Haeselich

Til arc!s hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!