Arkitektur og historie i Oslo:
Henrik Ibsens gate 36

Denne hjørnegården, som tidligere hadde adresse Drammensveien 10, ble byggemeldt til Huitfeldts gate 1 ved arkitekt August Tidemand i 1876, og sto ferdig i 1877. Henrik Ibsens gate 36 er bygget i pusset tegl over tre etasjer, og har raust proporsjonerte værelser. Første etasje danner en tung kvaderpusset sokkel (som er intakt mot Huitfeldts gate), mens annen og tredje etasje er knyttet sammen i vertikale vindusakser. Disse er avsluttet i gavlformede overdekninger, som er brede og avrundede i sideaksene i de to symmetrisk komponerte fasadene. Det brukne hjørnet er markert med et karnapp, som ble bygget til i 1890 ved arkitekt Bernhard Steckmest. Arkitekt Kristen Rivertz utførte mindre fasadeendringer i 1898, og arkitekt Rudolf Emil Jacobsen tegnet et tilbygg mot bakgården i 1919. Gårdens stiluttrykk er nyrenessanse.

I 1892 var generalkonsul Peter Petersen gårdens eier, og henimot århundreskiftet var det opprettet et aksjeselskap, "Huitfeldts Gade No. 1".

Blant beboerne ved folketellingen anno 1900 var skredder H. C. Lund, restauratør Harald Davidsen samt flere av sistnevntes ansatte, blant andre caféjomfru Janna Braaten, anretningsjomfru Gustava Gihl og kjøkkenjomfru Justine Andersen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

August Tidemand

Til arc!s hovedside med navigasjon

Perspektiv fra Henrik Ibsens gate

Fasadedetalj

Vinduer i tredje etasje

Detalj av vinduGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!