Arkitektur og historie i Oslo:
Inkognitogaten 12

Denne frittstående bygården ble oppført på en parsell av Parkveien 41 i 1879 etter tegninger av arkitekt Stener Lenschow. Huset var en del av en større utbygging av eiendommer "Bag Slottet" i 1860- og -70-årene. Dette var gjerne villaer og villalignende leiegårder, som ble solgt etter ferdigstilling, etter mønster av Homansbyen.

Inkognitogaten 12 er oppført i pusset tegl over to og en halv etasje, og har en asymmetrisk komponert gatefasade. Fasaden kan opprinnelig ha vært symmetrisk, med risalitt og gavlparti som midtparti. Huset ble endel endret i 1882, ved en ombygging foretatt etter tegninger av Stener Lenschow for daværende eier, infanterikaptein Johan Weiner Krohn Danckertsen fra Bergen.

Huset hadde opprinnelig én stor leilighet per etasje. Høyre flanke har et delvis åpent verandaparti, med et palladiansk vindu i annen etasje. Huset er utført i nyrenessanse.

Omkring 1890 var infanterikaptein Fredric Bonnevie med flere eiere av huset, men mot slutten av århundret var skipsreder Didrik Severin Meier blitt eier. Sistnevnte bodde her med sin familie ved folketellingen anno 1900. Leiligheten i annen etasje var leiet ut til Ellef Thurmann, tidligere kjøpmann i Kristiania. På den tiden var det to mindre boliger på kvisten.

Senere har huset tilhørt blant andre kjøpmann Ingwald Nielsen, Oslo Domkirkes menighetshus, Colombias ambassade og Norsk eiendomsmeglerforbund.

Kilder:
Norsk kunstnerleksikon - Universitetsforlaget 1982-86
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Oslo byleksikon - Kunnskapsforlaget, 2000
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/
Stadskonduktørens journalArkitektur og historie i Oslo

Stener Lenschow

Gatefasaden

Detalj av gavlmotiv

Palladiansk motiv

Kjøreport

Huset før oppussingGeir Tandberg Steigan

 

© 2008 arc!/arkitekturhistorie.no