Arkitektur og historie i Oslo:
Kjølberggaten 13

Denne store, langstrakte gården ble oppført i 1897-98 for Eriksen & Johansen, ved murmester og utførende arkitekt Søren Ingvald Hansen, på en tomt skilt ut fra Jens Bjelkes gate 100. I 1898 ble det også bygget en stall med vognremisse tegnet av Hansen. I 1899 var både denne gården og Kjølberggaten 11 kommet i sakfører Hans Herman Bangs besittelse.

Gården er oppført i pusset tegl over fem fulle etasjer, og er svært omfangsrik sammenlignet med tilsvarende bebyggelse fra samme tid. Gatefasaden har en uregelmessig komposisjon, med akser bestående av vekselvis enkeltstilte og parstilte vinduer. Første etasje er kvaderpusset. I de tre etasjene over gjentas en utforming der vinduene flankeres av enkle pilastre og har rette overdekninger. Belistningen rundt vinduene i femte etasje avsluttes i konsoller som leder opp til den enkle gesimsen. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården så mange som 145 beboere fordelt på 27 leiligheter. Blant beboerne her på den tiden var lokomotivpusser Victor Larsen, smedmester Kristian Olsen Dahl, stasvognmann Edvard Hansen Ruud, formann ved dampskipsekspedisjon Ole Olsgaard og handelsborger Karenius Andersen.

Gården ble i 1905 lagt ut for tvangsauksjon. I 1912 averterte man igjen gården for salg. Den ble beskrevet som en pen, velstelt gård med småleiligheter på ett til to værelser.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1899
Stadskonduktørens journal
Norsk Kundgjørelsestidende 1905.02.09
Aftenposten 1912.06.13
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/



Arkitektur og historie i Oslo

Søren Ingvald Hansen



Geir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no