Arkitektur og historie i Oslo:
Reutergården, Møllergaten 6

Det er uvisst når denne bygningen ble oppført i sin opprinnelige skikkelse. Den er eldre enn 1877, da den daværende eier C. Johannessen fikk utført enkelte endringer i bygningen. Og eldre enn 1875, da enken Anne Dorthee Jonsrud var eier. Gården var opprinnelig en boliggård, men har endret bruk over tid.

I 1898 ble huset kraftig ombygget, og gitt en helt ny skikkelse. Gården ble bygget på i høyden, og fikk ny fasade. Disse endringene ble utført etter arkitekt Christian Reuters tegninger, og byggearbeidene ble ledet av Sigurd Olsen. Arkitekt Reuter var også gårdens eier på den tiden. Gården ble da en bygning i tegl med stålforsterkede partier for å gi store vindusåpninger, oppført over tre fulle etasjer og dessuten med en høy mansardetasje. Stiluttrykket er en enkel, barokkpreget historisme. Komposisjonen er asymmetrisk, med en forsiktig markert høyre akse foruten en ellers regelmessig oppbygning.

Ved folketellingen anno 1875 var det i alt 34 beboere her, fordelt på gårdens åtte leiligheter. Blant beboerne var gårdeierske Anne Johnsrud, lys- og sæbefabrikant Harald Gottfred Gulbrandsen, gårdeierske (kanskje i en annen gård) Berthea Ullern og handelsmann og fabrikant Georg Richard Fuglesang. Ved århundreskiftet var huset blitt en ren forretningsgård.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Christian ReuterGeir Tandberg Steigan

 

© 2009 arc!/arkitekturhistorie.no