Arkitektur og historie i Oslo:
Nedre gate 8

Denne store lagerbygningen ble byggemeldt i 1898 for Friedrich Wilhelm ”Fritz” Aigeltinger ved arkitekt Olaf Bertram Tordenskjold Johnsen. Aigeltinger var fra Württemberg i Tyskland, og etablerte seg som grosserer i Kristiania i 1890-årene. Hans sønn Walther ble norsk mester i fotball med Sportsklubben Grane i 1902.

Nedre gate 8 dekker hele kvartalets lengde med hovedfasaden, og har dessuten fasader mot Korsgaten og Akerselven. Bygningen har brukne hjørner. Den er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, med en høy, stedvis dobbel kjeller i skrånende terreng, samt en liten toppetasje med små, parstilte vinduer. Fasadene er uregelmessig komponert, og har for det meste store, brede vinduer. Kjellervinduene har svakt avrundede hjørner, mens vinduene i annen og tredje etasje er rektangulære. I tredje etasje er vinduene stikkbuede. Pussflatene er stedvis kvaderpussede, ellers glatte. Fasadens ornamentale utstyr er beskjedent, med upusset rød tegl som markerer vinduene, enkel stukkbelistning, samt brystningsfelter med stiliserte planteornamenter. Stiluttrykket er bygget på 1800-tallets tyskinspirerte industriarkitektur, men også preget av århundreskiftets bruk av nybarokk og jugendstil.

Under Første verdenskrig tok østerrikeren Ernst Polezynski i bruk én etasje i bygningen for produksjon av produkter i aluminium. På denne tiden var det vesentlig snakk om militært materiell. Resten av bygningen ble benyttet til tørking av tobakk. I 1918 ble lagerbygningen i sin helhet tatt i bruk som tobakksfabrikk av W. Hartog & Co, som da ble ledet av den senere så kjente forfatter Trygve Gulbranssen. Fabrikken ble i 1923 kjøpt opp av Joh. H. Andresen.

Senere har bygningen huset kontorer, før den i 2008 ble innredet til leiligheter. Boligkomplekset bærer navnet ”Chateau Apartments”.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
IL-O-VAN aluminiumvarefabrikk A/S
FERD historikk
http://snl.no/Trygve_Gulbranssen
http://no.wikipedia.org/wiki/Sportsklubben_Grane Byrådssak 11/05Arkitektur og historie i Oslo

O. B. T. Johnsen

Detalj av hjørnet mot elven.Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no