Arkitektur og historie i Oslo:
Niels Juels gate 25

Denne gården ble byggemeldt i 1897 for murmester A. Pettersen, ved arkitekt Carl Michalsen, på en tomt skilt ut fra Frognerveien 12. To år senere sto gården i Emil Hansens eie.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har en grunnleggende symmetrisk komponert gatefasade. Midtpartiet har en gruppe smale vindusakser og smijernsbalkonger, mens flankenes vinduer er bredere. Første etasje domineres av store butikkvinduer adskilt ved kvaderfelter vekselvis i puss, vekselvis i rød og grønn teglsten. Fasaden er ellers artikulert ved bruk av mønsterlagt rød og grønn tegl, samt rikt dekorerte brystnings- og overdekningsfelter i stukk. Stiluttrykket er en senhistorisk eklektisme preget av nyrenessanse og nybarokk.

I 1925 ble det innredet loftsleiligheter, og i denne sammenheng ble det bygget takarker i nyklassisistisk stil. Balkongene ble endret i 1934.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 16 beboere. Her bodde forretningsmann og agent i fetevarer Carl Fredrik Hemsen, og Marie Simonsen drev losjivirksomhet. Blant de losjerende var sakfører Vigleik Sundt.

I 1910 ble gården avertert for salg ved advokatene Mortensen & Eger, og den ble da oppgitt å ha tre leiligheter og tre butikker.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1899
Aftenposten 1910.11.21
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Arkitektur og historie i Oslo

Carl Michalsen

Detalj av fasadeparti

Detalj av vindu

Detalj av vinduGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no