Arkitektur og historie i Oslo:
Niels Juels gate 41

Denne hjørnegården til President Harbitz’ gate ble byggemeldt i 1896 på en tomt utskilt fra Frognerveien 11 for murmesterbrødrene Carl og Søren Pedersen ved den danskfødte arkitekt Carl Konopka.

Gården er bygget i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har brukket hjørne med smijernsbalkonger. Første etasje er kvaderpusset i grunt relieff, og i de øvrige etasjer er vinduene artikulert etter et hierarkisk mønster, der annen etasje er kraftigst ornamentert, med pilastre, balustre og rette overdekninger. Vindusaksene er plassert svært tett langs begge fasaderekker, og mot Niels Juels gate danner trappegangens vinduer et dominerende motiv. Stiluttrykket er en historisme preget av nyrenessanse. Fasadens dekorative elementer er hentet fra Skovveien 18 (arkitekt Victor Nordan, 1893), og gjentas i mange av byggmesterbrødrene Pedersens gårder langs Niels Juels gate, Haxthausens gate og Løvenskiolds gate. I 1997 ble det foretatt utskiftning av balkonger her.

Henimot århundreskiftet var eiendommen kommet i den svenske skreddermester Johan Lars Asps eie. Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 53 beboere fordelt på 15 leiligheter. Her bodde den forannevnte skreddermester og hans familie, og blant leieboerne var kontorsjef i Axel Smiths vinforretning Bertram Dahl, kjøbmand Andreas Tidemand, advokat Jacob Einar Marius Rasch, syetablissementinnehaverske Karen Lie og telefoningeniør Thorvald Holmboe. Sistnevnte var i en årrekke redaktør for Teknisk Ukeblad.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
http://www.tu.no/
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl Konopka

Detalj av balkong.Geir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no