Arkitektur og historie i Oslo:
Norske Studenters Roklub, Huk aveny 2b

En gruppe medisinerstudenter stiftet i 1897 Norske Studenters Roklub, og de første årene hadde klubben et skur på Vippetangen som båthus. I 1902-03 fikk man oppført et båthus på Huk-selskapets eiendom (sveitserstil) ved arkitekt Ole Sverre. Dette klubbhuset ble revet i 1922, og materialene ble benyttet til byggingen av klubbens landsted på Kalvøya i Bærum, Solodden.

Klubbens medlem Wilhelm K. Essendrop, en ung arkitekt utdannet ved NTH i Trondheim, fikk oppdraget med å tegne det nye klubbhuset. Klubb- og båthuset sto ferdig 6. september 1923, med en anslått byggekostnad på kr. 105.000.

Klubbhusets monumentale fasade vender mot sjøen og er utført i en stram nyklassisisme, med et bredt, gavlprydet midtparti med parstilte pilastre over to etasjer. Underetasjen er lagerrom, og alle åpningene mot sjøen er doble treporter. I annen etasje ligger den praktfulle festsalen. Huset har form av et tempel, med nøkterne "sideskip", og er bygget i betong.

Klubbhuset er tilbygget flere ganger: Treningsrom med robasseng (1936, arkitekt Essendrop), kjølerom (1958) og toppetasje på bakre del (1963).

Kilder:
Norske Studenters Roklub ved Jens Chr. Kolberg
Kopibok, bygningsinspektøren i Aker 1902-03Arkitektur og historie i Oslo

Wilhelm Essendrop

Til arc!s hovedside med navigasjon

Avstandsfoto av klubbhusetGeir Tandberg Steigan

 

© 2006 arc!