Arkitektur og historie i Oslo:
Thorvald Meyers gate 52

Denne beskjedne leiegården ble byggemeldt i 1870 for tømmermester Gundersen ved den innvandrede tyske murmester Johannes Wücherpfennig. I 1892 tilhørte gården O. Olsen Westmørk, og i 1899 var den i skreddermester Martinius Hagens eie.

Thorvald Meyers gate 52 er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer. Gatefasadens komposisjon er todelt, med en høyre flanke med to vindusakser adskilt fra de fem øvrige aksene. Vinduene har enkle stukkprofiler, og i annen etasje brystningsfelter. De bratte vindusoverdekningene bærer et gotiserende preg. Ellers er stiluttrykket senklassisistisk. Til gården ble det også oppført en mindre bakbygning. Første etasje mot gaten bærer preg av flere forandringer. I 1899 ble det bygget om for butikk ved arkitekt Eduard Carlén, og senere er det utført endringer av ulik art.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 15 beboere fordelt på fem leiligheter. Gårdeier Martinius Hagen bodde her med sin familie, og blant deres leieboere var ”byggherremester” Ole Eid, jordmor Anna Smestad og Cand. Pharm. Oluf Martin Ibenfeldt.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Johannes WücherpfennigGeir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no