Arkitektur og historie i Oslo:
Sannergården, Thorvald Meyers gate 18

Denne store hjørnegården til Sannergaten ble oppført på en parsell av Fossveien 1b i 1894-95 for N. Gundersen ved arkitekt Otto Holm. Gården er bygget i pusset tegl over fire fulle etasjer. Gården erstattet en liten bygning som var eiet av Christiania Aktiebryggeri. Gundersen sto også som eier av eiendommen i 1899.

Gården har en meget stram komposisjon, med regelmessig distribuerte og temmelig tette vindusakser. Unntaket er det brukne hjørnet, som danner et eget kompositorisk ledd. Fasaden er hierarkisk komponert, med en solid, kvaderpusset første etasje. Over denne er annen og tredje etasje sammenkomponert, med ulike brystningsfelter i de to etasjene. Fjerde etasje danner en ny enhet, med enkle ornamentale virkemidler og en sparsom gesims. Stiluttrykket er en enkel nyrenessanse.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 137 beboere fordelt på 29 leiligheter. Blant beboerne var hattemaker ved Holms hattefabrikk Konrad Nielsen, "politioverconstabel" Conrad Martinius Hansen Holtvedt, spiseforretningsinnehaverske Dina Kristensen, paraplysyerske Andrea Didrikke Madsen, "Formand ved Bygningssnedkernes Kooprative fabrik" Emanuel Staal og handlende med sæbeforretning Anne Helene Hansen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Otto HolmGeir Tandberg Steigan

 

© 2008 arc!/arkitekturhistorie.no