Arkitektur og historie i Oslo:
Torshovgaten 2

Denne hjørnegården til Sandakerveien ble oppført i 1898-99 for A. Taraldsen, ved arkitekt og murmester Søren Ingvald Hansen, på en tomt skilt ut fra Sandakerveien 31. Taraldsen fikk på samme tid oppført Torshovgaten 4, og kan dessuten ha vært involvert i konsortiet som sto bak byggingen av Torshovgaten 6. Disse gårdene ble også tegnet av S. I. Hansen.

Gården er bygget i tegl over fire fulle etasjer, med gul tegl av høy kvalitet i fasaden, ikke ulikt samtidige bygårder på Frogner. I første etasje er vinduene adskilt ved pilastre. Fasadene er asymmetrisk komponert. Vindusaksene er artikulert i puss og stukk. Stiluttrykket er en barokkpreget nyrenessanse. På samme tid ble det oppført en bakbygning innerst på eiendommen.

I 1912 ble det innredet en café i første etasje, utført ved arkitekt Carl Aaman for Kristiania frie Arbeiderforening. Siden har det vært beslektet virksomhet i disse lokalene.

På denne adressen bodde ved folketellingen anno 1900 i alt 78 personer fordelt på 17 små leiligheter. Blant beboerne her på denne tiden var manufakturhandlerske Anna Johannessen, innredningssnekker Julius Olsen, mekaniker og formann Søren Larsen, bakermester Hans Martin Blichsrud og vaskekone Lina Jensen. Blant de øvrige menneskene i gården var flere fabrikkarbeidere.

I 1916 ble Kristiania frie Arbeiderforenings lokaler rekvirert for å romme husløse, i likhet med mange av byens eiendommer. I senere tid er loftsetasjen utbygget for beboelse.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Aftenposten 1916.11.30
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Søren Ingvald HansenGeir Tandberg Steigan

 

© 2013 arc!/arkitekturhistorie.no