Arkitektur og historie i Oslo:
Torshovgaten 6

Denne leiegården ble oppført i 1898-1900 på en parsell av Sandakerveien 31 for et konsortium ledet av A. Jansen ved arkitekt og murmester Søren Ingvald Hansen. A. Taraldsen fikk samtidig oppført nr. 2. og 4., også disse tegnet av S. I. Hansen, og med samme fasadeutforming. Taraldsen kan også ha vært involvert i byggingen av nr. 6.

Gårdene er bygget i tegl over fire fulle etasjer, med gul tegl av høy kvalitet i fasaden, ikke ulikt samtidige bygårder på Frogner. Torshovgaten 6 har også fasader mot Bentsebrugaten og Vogts gate, og danner sammen med de omkringliggende gårdene en flott plass. Begge gårdens hjørner er brutt.

Vinduene er knyttet sammen i vertikale akser, med en tilnærmet symmetrisk kortfasade mot Vogts gate. Aksene er artikulert i puss og stukk. Første etasje har nok vært kvaderpusset, men er forenklet gjennom ombygging av forretningslokaler. Stiluttrykket er nybarokk.

Ved folketellingen anno 1900 bodde det ialt 119 mennesker i gårdens 24 leiligheter. Blant beboerne var politikonstabel Otto Boleng, kontorist ved Kristiania Fængsel Kristen Øvre, folkeskolelærerne Embret Randmæl og Amund Haavardsholm samt Even Bøe Iversen, bokholder ved fabrikkeier Knud Graahs Contorforretning.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Søren Ingvald HansenGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!/arkitekturhistorie.no