Arkitektur og historie i Oslo:
Torvbakkgaten 12

Denne hjørnegården til Markveien ble oppført i 1897-98 for byggmester Hansen ved arkitekt Halfdan Strøm, på en eiendom skilt ut fra Markveien 57. Eier i 1899 var murmester A. Hansen.

Gården er oppført i pusset tegl over fem fulle etasjer, med brukket hjørne. Første etasje har store vindusåpninger for forretningsdrift, adskilt av enkle pilastre forblendet med glasert hvit tegl. Fasaden mot Torvbakkgaten er symmetrisk komponert, med brede vinduer i midtaksen. Den lengre fasaden mot Markveien er uregelmessig komponert. Vinduene i fjerde etasje har brystningsfelter med gotikkpreget stukkornamentikk. Vinduene er forbundet med en smal, horisontal bord, og overdekningene har også gotisk preg. Fasadens øvrige ornamentale utstyr er meget beskjedent. Stiluttrykket er eklektisk senhistorisme preget av nygotikk. Sent på 1900-tallet ble det bygget ut for beboelse på loftet, med en markant, buet takark på hjørnet, og flere inngrep i takflaten.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 64 beboere fordelt på ni leiligheter. Blant menneskene her på denne tiden var avholdskaféinnehaverske Lovise Olsen, paraplysømmerske Mathilde Madsen, garvermester Hans Grønner, teatermaler Rudolf Nikolai Krog og pølsemaker Johan Andresen. Her bodde dessuten mange syersker og flere politikonstabler.

Bygningen er mest kjent for etablissementet Markveien Mat- og Vinhus, som ble etablert her i 1980-årene.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
http://www.markveien.no/Arkitektur og historie i Oslo

Halfdan Strøm

Detalj fra tredje og fjerde etasje.Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no