Arkitektur og historie i Oslo:
Waldemar Thranes gate 20

Denne beskjedne leiegården ble byggemeldt i 1877 for J. Svensson, på en eiendom tidligere kalt Bjerregaards gate 10h, ved arkitekt Jacob Wilhelm Nordan og hans assistent C. Konopka. I 1892 tilhørte gården skipsfører H. P. Olsen, og i 1899 var den kommet i bordskriver Martinus Arnestads eie.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har en symmetrisk komponert gatefasade. Den brede portromsåpningen er i likhet med de flankerende vinduene i første etasje stikkbuet. I denne etasjen er veggflaten inndelt i brede kvadere. I øvre del er pussdetaljeringen gått tapt. Annen etasje danner med sine kraftig artikulerte vinduer et kompositorisk tyngdepunkt. Slanke konsoller bærer de rette overdekningene. Fjerde etasje er meget enkelt artikulert. Stiluttrykket er senklassisisme.

I 1892 ble det utført byggearbeider på eiendommen ved H. P. Olsen. Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 23 beboere fordelt på seks leiligheter. Her bodde gårdeier Arnestad med familie, og blant de øvrige beboerne var telegrafistinne ved Rigstelegrafen Matilde Josefine Rasmussen, fotograf Marie Petrea Olsen, assistent i Justisdepartementet og revisor for Christiania Gassverk Johan Andreas Haslund og folkeskolelærerinne Petronelle Henrikke Hansen.

I 1896 leiet man ut 3-roms leiligheter i gården for priser mellom kr. 360 og 400 per år. I 1916 fant man kontorene til Kristelig Veiledningsforbund for tjenestesøkende ungdom i gården.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
Aftenposten 1896.08.27, 1916.12.04Arkitektur og historie i Oslo

Jacob Wilhelm Nordan

C. KonopkaGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no