Fra Porsgrunns murarkitektur:
Holengården, Jernbanegaten 6

Denne praktfulle byvillaen er bygget på en hjørnetomt sentralt i Porsgrunn. Den ble oppført i 1893-94 for bestyreren ved Skiensfjordens Skole til uddanelse af mekaniske arbeidere, artilleriløytnant Kristian Cato Elisa Dick (1861-1908). Dick kjøpte tomten av P. M. Petersen i 1892, og det var hans svigermor enkefru Brandt-Darre som lot villaen oppføre. Huset ble utformet av den lokale arkitekten Haldor Børve.

Thomas Holen, som var lærer, klokker og kirkesanger i Borgund i Møre og Romsdal og senere i Kviteseid i Telemark, kjøpte huset av enkefru Hevig Dick i 1914, og det er etter hans mangeårige virksomhet her at bygningen har sitt navn. Holen etablerte sammen med sønnen Erling Trygve Leonard Holen bakeri i kjelleren og utsalg i første etasje. Fra 1919 drev familien Jernbanegatens Conditori her, frem til 1964-65, før Holens kafeteria ble etablert i et skjemmende tilbygg på baksiden. Villaen var i familien Holens eie frem til 1988. Huset har parallelt vært åsted for en rekke virksomheter.

Villaen er av byens mest monumentalt anlagte bygninger, med asymmetriske gatefasader som bygges opp mot - og balanseres mot - det kraftige tårnoppbygget med bratt mansardhjelm. Huset er oppført i rød tegl som i hovedsak er frilagt, og kombinert med malt puss og stukk. Stilistisk er huset en representant for en hollandskinspirert nyrenessanse.

Kilder:
Thomas Thiis-Evensen: Børve, forskningen og arkitekturen
Joh. N. Tønnesen - Porsgrunns historie
Harald Bache Bystrøm - Gatelangs i Porsgrunn
http://www.mammaleone.no/historikk.htm
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Haldor Børve

Fra Porsgrunns murarkitektur

Til arc!s hovedside med navigasjon

Fasade mot Sverres gate

Villaens tårn

Detalj fra tårnetGeir Tandberg Steigan

 

© 2002 arc!