Fra Porsgrunns murarkitektur:
Tollboden, Storgaten 162

Porsgrunds Brændevinssamlag ble grunnlagt i 1873, og i 1887 fikk det enerett til utskjenking i byen. Med stadig økende omsetning og overskudd kunne "Samlaget" i 1891 tillate seg å oppføre denne bygningen, etter den lokale arkitekt Haldor Børves tegninger. En stadig sterkere avholdsbevegelse, ledet av skipsføreren Carl Reynolds, bidro sterkt til at det ved en folkeavstemning i 1897 ble bestemt å nedlegge alt salg og skjenking av brennevin i byen.

I årene 1904-97 var huset tilholdssted for Tollvesenet. Samtidig var det rom for andre aktiviteter her, som skolekontor, sorenskriver og postkontor. Etter at tollvesenet avviklet ekspedisjonen her i 1997, rehabiliterte Statsbygg Sør bygget i samarbeid med Amlies arkitektkontor og tok det i bruk i 1999.

Bygningen har en uvanlig og iøyenfallende form, beliggende i et smalt kvartal mellom Storgaten og elven. Den har en prominent plassering med hjørne mot Rådhusplassen, og henvender seg både mot plassen og Storgaten. Bygningen er utført i rød tegl med artikulering i sortglasert tegl. Stiluttrykket er nygotisk, med et industrielt innslag i synlige utvendige konstruksjoner i støpejern, som ble vanlig i privatbygg og forretningsbygg senere på 1890-tallet. Disse er skulpturelt utformet i nygotisk stil. Hovedfasaden mot gaten har to markante siderisalitter med kraftige gavloppbygg, mens den midtre aksen markeres med en lavere gavl. De mange gavlene er husets spesielle kjennetegn.

Kilder:
Joh. N. Tønnessen - Porsgrunns historie 1807-1920
Statsbygg v/Gro Bratsberg
http://www.amlie.no/Haldor Børve

Fra Porsgrunns murarkitektur

Til arc!s hovedside med navigasjon

Hjørnet mot Rådhuset

Bygningens kortside

Vinduer

Dobbeltvindu med midtsøyle

Inngangsportal

Detalj av inngangsportalGeir Tandberg Steigan

 

© 2002 arc!