Murarkitektur i Sandefjord:
Gamlehjemmet, Bjerggaten 38

Prestefruen Rebekka Dorothea Norman (f. Enger) tok etter bybrannen år 1900 initiativ til oppførelse av et gamlehjem i Sandefjord. Byens formannskap besluttet 8. april 1903 å la et gamlehjem oppføres på en tomt skjenket av kommunen, beliggende mellom byens sykehus og arresten.

Sandefjord private gamlehjem ble innviet 20. august 1908, oppført etter arkitekt Haldor Børves tegninger. Byggingen kostet omring 35.000 kroner. Bygningen er oppført over to fulle etasjer i upusset rød tegl. Gatefasaden har opprinnelig en symmetrisk komposisjon, der en midtrisalitt er skutt frem og kronet med en rundt gavlparti. I midtpartiet finnes to brede vindusakser, i sidepartiene er aksene tre i tallet, og dessuten smalere. Vinduene i annen etasje har svungne overdekninger. Stiluttrykket er en enkel nybarokk.

Ved folketellingen anno 1910 hadde Gamlehjemmet i alt 27 beboere. Blant dem var hjemmets bestyrer, diakonisse Sigrid Bull. Flertallet av beboerne var kvinner.

I 1933 ble bygningen forlenget med 7 meter langs gaten, med ytterligere tre vindusakser, i et uttrykk meget likt det opprinnelige. Gamlehjemmet var i virksomhet her til 1988. Deretter ble eiendommen solgt, og bygningen oppdelt i småleiligheter.

Kilder:
Bevaringsplakat, Sandefjord sentrum
http://www.sandefjord.folkebibl.no/sandefjord/tema/kulturminner/kulturminnerhost1997b.html
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
http://www.asbjorn.info/slekta/Asbjorn/Tveit/Gill/Slekt/Jonas_Gill-slekten.htmHaldor Børve

arc! Historisk

Til arkitekturhistorie med navigasjon

Perspektiv med tilbygget del.Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no