Fra Skiens murarkitektur:
Skien kirke

Skiens kirker er flere ganger gått tapt ved brann. Christianskirken som ble bygget etter bybrannen i 1777 brant ned ved den store bybrannen i 1886. Kort etter bybrannen ble tomten på den dominerende høyden nord for sentrum valgt som byggegrunn for den nye kirken. Arkitekt for den nye kirken ble Hagbarth Schytte-Berg, som etablerte sin virksomhet i Skien etter brannen. Schytte-Berg samarbeidet dessuten med arkitekt Peter Lauritz Lowzow om utformingen av Skiens nye rådhus. Kirkens grunnsten ble lagt 8. april 1892, og byggearbeidene ble ledet av byggmester Lorentz Christian Wagle fra Arendal.

Kirken er utført i rød, upusset tegl, og danner med sine parallelle, slanke tårn et praktfullt fondmotiv for Henrik Ibsens gate, i samvirkning med Sparebanken (arkitekt Waldemar Hansteen) og Festiviteten (arkitekt Paul Due).

Skien kirke er en korskirke, utført i nygotisk stil. Stilen er eklektisk middelaldersk, da det både er benyttet spissbuer og rundbuer. Artikulerende elementer innvendig og utvendig er utført i glasert tegl. Det er dessuten benyttet marmor og granitt. Kirken er bygget på lange påler på leirgrunn.

Kirken ble innviet 31. august 1894 av Kristiansands biskop Johan Christian Heuch. Den er senere underkastet både reparasjoner og refundamentering. Et forbedret orgel ble innviet i 1954.

Kilder:
http://www.skien.kommune.no/
Leif Roksund/Morten Krogstad (red.) - Byvandring i Skien
http://www.religion.no/kirker/skienarc! Historisk

Hagbarth Schytte-Berg

Et utvalg norske kirker

Fra Skiens murarkitektur

Til arc!s hovedside med navigasjon

Kirken sett fra siden

Kirken som fondmotiv

Detalj av venstre korsarmGeir Tandberg Steigan

 

© 2003 arc!