Jugendstil i Ålesund:
Kipervikgaten 24

Denne gården ble oppført i 1904-07 for kolonialhandler Thore Gabriel Olsen Syltevig fra Geiranger, ved arkitekt John K. Roald. Syltevig hadde også før bybrannen i 1904 en gård i Kipervikgaten. Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, med et kraftig markert midtparti, og symmetrisk komponert gatefasade. Første etasje har grunt kvaderpussede flater, og et rundbuet inngangsparti. Flankene har store butikkvinduer. På venstre side er det foretatt endel endringer. I annen og tredje etasje brytes pussflatene opp ved glatte, horisontale bånd. Takgesimsen er enkelt utført.

Midtpartiet danner fasadens hovedmotiv, og utgjøres av trappegangen, som er gitt en rekke fantasifulle vindusformer. Disse flankeres av kraftige, enkle pilastre, som føres videre i utoverbuede former som ledes helt opp i den stiliserte, svungne frontgavlen. Gavlpartiet er brukket, og i midten er en kile ledet nedad som en nøkkelsten til trappegangens øverste, tredelte vindu. Ornamentene er for det meste stiliserte former. Stiluttrykket er jugend, med tydelig preg av historismens nybarokk.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 26 beboere fordelt på syv leiligheter. Her bodde gårdeier Syltevig med familie, og blant hans leieboere på den tiden var frukthandler Iver Thoresen, kveghandler Knut Hall og strikkerske Karoline Syltevig.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/
alesund.kommune.noJugendstil i Ålesund

John Roald

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av midtparti

Detalj av midtpartiGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no