Jugendstil i Ålesund:
Hofsethgården, Kirkegaten 4

Denne hjørnegården til Hellegaten ble byggemeldt i 1904 for handelsagent og assurandør Halvard Thomas Olsen Hofseth fra Akerø. Gården ble tegnet av arkitektene Fürst & Fürst, og byggemeldt ved Christian Fürst. Thomas Hofseth hadde også før bybrannen i 1904 en gård i Kirkegaten 4.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne med hengende karnapp. Fasaden mot Kirkegaten er symmetrisk komponert, med et midtparti med parstilte vinduer og en høy, svungen frontgavl. Fasaden mot Hellegaten vender mot et bratt terreng, og er asymmetrisk komponert. Første etasje er kvaderpusset, og har vært underlagt noen forandringer. I etasjene over er overdekningsfelter og brystningspartier ornamentert med eple- og bladmotiver i stukk. Stiluttrykket er barokkpreget jugend. Vinduene har ikke lenger den opprinnelige sprosseinndelingen.

Ved folketellingen bodde gårdeier Thomas Hofseth her med sin familie. Blant leieboerne var meierske Rakel Reed og sogneprest Gustav Barman.

Kilder:
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Jugendstil i Ålesund

Christian Fürst

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av hjørnepartiGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no