Jugendstil i Ålesund:
Bersetgården, Kirkegaten 5

Denne beskjedne gården ble oppført i 1905-07 for kjøpmann og Venstre- og avholdspolitiker Tore Toresen Berset fra Surnadal. Arkitekter var Rivertz & Jürgensen. Berset fikk også oppført Apotekergaten 3 på samme tid.

Tore Berset etablerte seg som handelsmann i Ålesund i 1904, etter å ha vært emigrantagent og prokurist i handelsforretning samme sted. Ved kommunevalget i 1916 ble Berset valgt til ordfører i Ålesund for perioden 1917-19. Han ble også valgt for 1922, og igjen for 1926-27. Berset drev fra omkring 1920 sølvrevavl.

Gården er oppført i pusset tegl over to fulle etasjer, og har en asymmetrisk komponert gatefasade. Første etasje har store butikkvinduer adskilt av smale, kvaderpussede veggpartier. I annen etasje forbindes to parstilte og en enkeltstående vindusakse av et horisontalt bånd. Her er vinduene rundbuede, med romansk-preget stukk-artikulering. De to mindre vinduene i frontgavlen er flankert av ankerjern, og øverst står årstallet ”1905”. Stiluttrykket er jugend preget av florentisk ungrenessanse.

Ved folketellingen 1910 bodde den unge enkemann Berset her med sin familie, og leiet ut bolig til det gamle ekteparet Brude på kvisten.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx
Norsk Kunngjørelsestidende, 18. mars 1904 (http://www.nb.no/)
Skannede kirkebøker http://www.arkivverket.no/URN:kb_read
alesund.kommune.noJugendstil i Ålesund

Rivertz & Jürgensen

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av hovedmotivGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no