Jugendstil i Ålesund:
Nygaten 3

Denne villaleiegården ble oppført 1904-05 for megler Laurits Olsen ved arkitekt Einar Halleland. Ved århundreskiftet hadde meglerens far, farvermester Ole Andreassen, et hus i Nygaten.

Nygaten 3 er oppført i pusset tegl, på en høy underetasje i skrånende terreng. Huset er kompakt komponert, med valmet tak og sentralt plasserte skorstener. Fasadene er asymmetrisk komponert, med buede gesimspartier over vindusaksene, og svungne, brutte frontgavler. Balkongen mot gaten er dekorert med en G-nøkkel i bladornamentikk, og med geometrisk utformet smijern prydet med bokstaven ”L” i en ”O”. De stikkbuede overdekningene i første etasje er delt inn i kvadere. Husets hjørner er likeledes kvadrert. Gesimsen har rikt artikulerte stukkpartier. Stiluttrykket er en sammensatt jugendstil, med elementer fra barokk og gotikk.

Ved folketellingen anno 1910 hadde huset ni beboere fordelt på to leiligheter. I en av leilighetene bodde megler Olsen med familie, og i den andre bodde fullmektig Peter Severin Drabløs med familie. Det er senere gjort tilbygg på baksiden for takterrasse.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde - 1911-1913
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx
alesund.kommune.noJugendstil i Ålesund

Einar Halleland

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av fasadeparti

Detalj av inngangsparti

Detalj av balkong

Detalj av balkong

Detalj av G-nøkkel

Detalj av gesimspartiGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no