Jugendstil i Ålesund:
Skaregaten 7

Denne store gården ble byggemeldt i 1904 for fisker og husmannssønn Severin Nielsen Giske fra Borgund ved arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland. Også før bybrannen i 1904 hadde Giske en gård i Skaregaten.

Gården er oppført i pusset tegl over tre og en halv etasje, og har en symmetrisk komponert gatefasade. Fasaden er egenartet med sine mange gavloppbygg. Den smale midtaksen rommer inngangsparti og trappegang, og har i likhet med første etasje rustikerte pussflater i fasaden. Denne aksen flankeres av to bredere partier med høye, spisse gavloppbygg med palladianske vinduer. Ytterflankenes gavloppbygg er rundbuede, med korresponderende vindusfasong. Stiluttrykket er jugend.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 51 beboere fordelt på 11 leiligheter. Her bodde gårdeier Giske og hans hustru Maren, og blant leieboerne var kolonialhandlerske Ingeborg Ingebrigtsen, dampskipsmaskinistene Elbert Thorheim, Hans Eide og Nils Peder Eide og tolloppsynsmann Eilert Eriksen.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Jugendstil i Ålesund

Jens Zetlitz Monrad Kielland

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av arker

Detalj av midtaksenGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no