Jugendstil i Ålesund:
Sandvig-gården, Storgaten 11

Denne gården ble byggemeldt i 1904 for kolonialkjøpmann, disponent og agent Peder Julius Sandvig ved arkitekt Karl Norum. Også ved århundreskiftet hadde Sandvig en gård i Storgaten.

Gården er oppført i pusset tegl over to og en halv etasje, og har en asymmetrisk komponert gatefasade med et hengende karnapptårn i høyre flanke. Første etasje har store, stikkbuede butikkvinduer omkranset av pusskvadre. I etasjene over er vinduene rektangulære, med småruter i øvre del. Tårnets vinduer er høye og smale. I venstre flankes brukne gavloppbygg er et sirkelmotiv, karakteristisk for arkitekten. Taket er skifertekket. Stiluttrykket er jugendstil.

Gården er integrert i Ålesund storsenters bygningsmasse, og har vært underlagt store innvendige forandringer.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 17 beboere, alle på ulike måter knyttet til Sandvigs husholdning, som familiemedlemmer, tjenerskap og ansatte. P. Juls. Sandvig ble senere konsul, og innehaver av en rekke sentrale verv i Ålesund.

Kilder:
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Aalesunds historie. 2, Bugge, Kristian, Aalesund: Sundmørsposten's Bok- & Akcidenstrykkeri, 1923
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Jugendstil i Ålesund

Karl Norum

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av inngangsparti

Detalj av sirkelmotivGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no