Paul Saintenoy (1862-1952)

Saintenoy var elev av Jos Schadde ved Kunstakademiet i Antwerpen, og studerte 1882-85 sammen med Paul Hankar og Victor Horta i Brussel. Den første bygningen fra hans hånd er 22 rue Paul Spaak fra 1890. Saintenoy fremviser ikke noen større påvirkning fra Horta, bortsett fra i Hôtel du Baron Lunden.

Hans mest oppsiktsvekkende arbeid er utvilsomt les Grands Magasins Old England, 2 rue Montagne de la Cour, 1899. Hele bygningen er utført i sort smijern, og har et svært gotisk preg. Bygningen har vært hvitmalt i en årrekke, men er nå restaurert og igjen sort. Old England ble utført i samarbeid med arkitekten de Becker, ingeniøren Wyhowski og jernstøperen P. Desmedt. Saintenoy sto selv for ombyggingen av stormagasinet i 1922.

Et annet viktig Saintenoy-arbeid ble tegnet før Old England, i 1895. Det er Pharmacie Delacre, like ved Old England, i 64-66, rue du Coudenberg. Det er en omfattende bygning med en interessant grunnplan, og stilmessig kan bygningen karakteriseres som en blanding av flamboyant nygotikk og nyrenessanse, med røtter i flamsk renessanse. I 1898 ble Hôtel Baron Lunden, 81 avenue Louise, bygget. Den er holdt i en ren, Horta-inspirert art nouveau, med en bølget fasade. 34 rue du Taciturne, 1900, er noe enklere, med preg av barokk og gotikk. Begge disse er kjent for gode smijernsarbeider.

Saintenoys senere virksomhet innen art nouveau begrenset seg til den Belgiske paviljongen under verdensutstillingen i St. Louis, 1908. Etter dette forlot han stilarten.

Geir Tandberg SteiganUtvalgte utsnitt: 

Old England


81 avenue Louise[tilbake]


© 1999 arc!