Jugendstil i Fredrikstad:
Hoyergården, Storgaten 22-24

Denne langstrakte gården ble oppført i 1909 for manufakturhandler Fredrik Wilhelm Hoyer, ved arkitekt Ole Sverre, med byggmester Bronn som ansvarshavende. Her sto opprinnelig to bygninger som begge gikk tapt i en brann natt til lørdag 27. juni 1908. I alt 23 hus rundt Stortorvet og langs Storgaten ble utslettet i brannen. Nr. 22 tilhørte før brannen Julius Lorentzen, og nr. 24 Fredrik Hoyer, som altså kjøpte branntomten i nr. 22.

Storgaten 22-24 er oppført i tegl over to til tre etasjer, med en gatefasade som i sin helhet er forblendet med grov- og finhuggen granitt. Gatefasaden er asymmetrisk komponert, med store vindusåpninger i første og annen etasje. Høyre del er lavere enn den venstre, som har et høyt, brukket gavlparti med et egenartet, fremskutt tårnutbygg. Stiluttrykket er en enkel, men kraftig jugendstil med barokkpreg.

Ved folketellingen anno 1910 var det kun én leilighet i gården, hvor familien Hoyer hadde sitt tilhold. Fredrik Wilhelm Hoyer var en periode formann i Fredrikstad Handelsforening.

Kilder:
Fredrikstad: bymiljøene som ble borte. 3: Byvandring i Fredrikstad, Skahjem, Svein, Øyvind Aarvig, Fredrikstad kommune
Fredrikstad : 1814-1914: Western, Aug. [Fredrikstad] : I Hovedkommission hos Einar Chr. Lionæs, 1914
Fredriksstad Tilskuer 1908.06.29
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø), folketellinger http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxArkitektur i Fredrikstad

Ole Sverre

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av gavlpartiGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no