Arkitektur og historie i Oslo:
Uniongården, Tollbodgaten 12

På denne eiendommen bygget Niels Nielsen Toller, en forretningsmann fra Haderslev, sin bygård i 1637. Toller var i tiden etter at Christiania ble anlagt i 1624 byens eneste handelsberettigede, med enerett til å holde vinkjeller. Han var dessuten byens borgermester, og hadde en mengde andre rettigheter. En eier av gården på 1600-tallet var generalpostmester og verkseier Gabriel Marselis. Fra 1703 til huset ble revet i 1874 hadde Elefantapoteket tilhold i Tollergården. Bygningen fikk et påbygg i 1866, utført ved tømmermester Andreas William Leisner, men få år etter ble den altså revet.

Den østre delen av tomten ble skilt ut og fikk adressen Tollbodgaten 12. Her lot Nydalens Spinderi (Nydalens Compagnie) i 1874 oppføre sin administrasjonsbygning ved arkitekt Jacob Wilhelm Nordan. Bygningen over to etasjer var oppført i pusset tegl, og utført i nyrenessansestil. To tiår senere var Nydalens Compagnie Norges største bedrift.

Ved folketellingen anno 1900 fantes det to husstander på denne adressen. Blant de få beboerne her var kjørekarl hos Nydalens Compagnie Jens Løvstad og Vagtmester ved Nydalens Compagnies Foretningsgaard Toldbodgaden 12 Amund Bernhart Rudolf Amundsen.

I 1914 ble eiendommen solgt til Union & Co. papirfabrik. Man engasjerte arkitektkontoret Ekman, Smith, Michalsen til å forestå en omfattende om- og påbygging av den eksisterende kontorbygningen. Halvannen etasje ble bygget på, og stiluttrykket dramatisk forandret. I første etasje ble den grunnleggende kompositoriske struktur bevart, med inngang og portrom på hver sin flanke, og rundbuer over vinduer og innganger, og med en tung, rustikk forblending. I annen og tredje etasje er flankene kvadrerte, og midtpartiet har brede, joniske pilastre, og pussflater ornamentert med medaljonger. Midtpartiet aksentueres ytterligere av en lang balkong i annen etasje. Mansardetasjen på toppen brytes opp av en høy, svungen barokkgavl som markerer fasadens midtparti. Det sandstenslignende materialet i deler av fasaden er et komposittmateriale; en slags sandstenslignende betong eller ”kunststen”. Den gamle bakbygningen ble også erstattet med en ny. Det nye stiluttrykket er nordisk nybarokk.

Kilder:
Fortidsminneforeningen - Kristiania i Sentrum, 1996
http://www.snl.no/.nbl_biografi/Niels_Toller_D.E./utdypning
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Stadskonduktørens journal
http://folk.uio.no/toanders/images/tollbugata_30.htm
http://no.wikipedia.org/wiki/Nydalens_Compagnie
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)



Arkitektur og historie i Oslo

Ekman, Smith, Michalsen

Jacob Wilhelm Nordan

Detalj av hovedinngang.



Geir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no